Wednesday, August 5, 2009

Трус от 5 по Рихтер люля България

Опасност от цунами няма, успокоиха специалисти

Земетресение с магнитуд от 4,7 по скалата на Рихтер разлюля северозиточната част на страната днес в 10.49. От силния трус най-пострадали са община Шабла и каварненското село Камен бряг, където са нанесени значителни материални щети. За щастие пострадали няма.

В община Шабла почти няма жилищна сграда, която да не носи следите на силното земетресение. Общинските жилища са с най-големи щети:

"Наново ще се замазват, аз съм майстор, ще го замажа, ще го боядисаме и това е", каза Атанас Станев.

Частните имоти също са сериозно засегнати.

"Навън с големия син и снахата седяхме, когато изведнъж нещо изтрещя, изгърмя. Покривът на къщата сякаш се отдели и наново се намести. Коминът падна, другият се разцепи. Аз съм от 60-та година в Шабла - толкова земетресения са минали, но досега никога не е пострадала къщата ни, но това е най-силното, което сме преживяли", разказва Веска Димова.

Сформиран е кризисен щаб, който описва щетите.

"Оценяват се по първоначална информация в паднали комини, пропукани стени, стълбища, изпопадали мазилки, счупени стъкла някъде и това е като първоначална информация", Йордан Петров, специалист по гражданска защита към община Шабла.

Епицентърът на земетресението е на 19 км североизточно от нос Шабла. В каварненско най-пострадали са жителите на Камен бряг. Голяма част от почиващите там са били силно уплашени.

"Имаше срутвания сериозни. Хората почнаха да бягат, да тичат нагоре към брега. Всички се чудехме какво става", разказва Антон Генев от София.

До момента няма регистрирани вторични трусове.

Земетресението беше усетено и във всички общини на Плевенска област. Няма данни за разрушения и щети. Обстановката в областта е спокойна и няма паника сред хората.

Земетресението е усетено в Плевен съвсем слабо около 11 часа.

"Няма никакви разрушения, няма никакви щети при нас, тоест много слабо е усетено", каза инж. Георги Линков - директор на "Гражданска защита".

За разлика от друг път, сега дори хората, които живеят един от 16-етажните блокове не са усетили труса.

Пенка Лазарова живее със семейството си на деветия етаж. Тя не е почувствала земетресението, но е усетила друго.

"Аз забелязах от няколко години, че много ми е лошо и след това на другия ден има земетресение", казва тя.

"Блока не е толкова слаб. Ние 30 години живеем тук, доста земетресения са преминали, така три-четири вече и не ни е много страх, но си е страшно", споделя пък Лазар Лазаров.

И в седемте общини на Разградска област бе усетено земетресението днес. В "Гражданска защита" обаче няма подадени сигнали за щети и пострадали. Няма паника и в най-високите жилищни сгради в града - четирите 16-етажни блокове в жк "Лудогорие". Усетили са труса по-чувствителните хора.


Днешното земетресение има няколко особености

Въпреки силата му, в първите 5 часа след него последваха само 2 вторични труса. Освен това епицентърът на територията на Черно море поставя въпроса - има ли опасност от цунами?

Шабленското огнище генерира земетресения рядко, но обикновено те са силни, казват сеизмолозите. Днешният трус е бил плитък, на 3 до 10 километра в земната кора.

Но, въпреки че днешното земетресение е с магнитуд 5, то не може да се сравни със силата от 5.7 по Рихтер на разрушителния трус в Стражица през 1986 година, категорични са сеизмолозите. Разликата всъщност е голяма.

"То е в категорията на умерено силните земетресения", обясни Емил Ботев, ръководител секция "Сеизмология" към БАН.

Бойко Рангелов от 30 години проучва точно Шабленското огнище:

"Огнището е мястото, където се групират повече земетресения. Това огнище предизвиква интерес освен със сеизмичната си активност и с това, че районът е силно свлачищен и може да предизвика свлачища.И освен това, в акваторията на морето то може да предизвика цунами. За цяло Черно море има 30 документирани случая, за нашия бряг те са 4".

Той обясни, че риск от цунами няма.

"Все пак трябва да се уточни, че цунами в условията на Черно море е много различно явление по мащаб от генерираните приливни вълни в океаните".

No comments:

Post a Comment

Counter